Borstvoeding
Als je de keus hebt....................Kies voor borstvoeding
Voordelen voor de baby
Baby’s die borstvoeding krijgen:
- Hebben minder kans op wiegendood
- Drinken altijd melk die continu goed op hem/haar is aangepast
- Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
- Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
- Hebben een betere kaakontwikkeling
- Hebben een hoger IQ
- Zijn minder vaak ziek, met name infectieziekten, keel-, neus- en oorontstekingen komen minder voor
- Hebben minder vaak hersenvliesontsteking
- Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd
- Minder vaak ziekenhuisopnames
- Optimale binding tussen moeder en kind
- Betere spijsvertering
- Borstvoeding heeft verschillende smaken, borst gevoede kinderen accepteren makkelijker vast voedsel
- Als er een griep (e.d.) heerst, geeft de moeder gelijk de antistoffen van haar door aan de baby waardoor de baby wordt beschermd
Voordelen voor de moeder tussen moeder en kind
- Optimale binding tussen moeder en kind
- Het kan een nieuwe moeder helpen vertrouwen te scheppen in haar vermogen om voor de baby te zorgen.
- Sneller slank na bevalling. Baarmoeder zakt sneller
- Minder bloedverlies na de bevalling
- Minder kans op Borstkanker
- Minder kans op hoge bloeddruk
- Minder kans op diabetes (suikerziekte)
- Minder kans op hart- en vaatziekten
- Minder kans op baarmoeder- en eierstokkanker
- Minder kans op botontkalking op latere leeftijd
- Borstvoeding is gratis
- Minder vaak naar de dokter, ouders betalen minder aan eigen risico, minder geld aan medicijnen
- Moeders die borstvoeding geven nemen minder vaak vrij van hun werk om voor het zieke kind te zorgen
- Gemak: Je hoeft niet extra naar de winkel om kunstvoeding te halen. Je hoeft niet 's nachts flessen te warmen.
- Borstvoeding heb je altijd bij de hand. Als je weggaat hoef je niet te zorgen dat de fles ergens wordt opgewarmd als de baby honger heeft.
- Huid-op-huid” contact. Veel moeders die borstvoeding geven kunnen echt genieten van de ervaring om zo hecht te zijn met hun baby. Het huid-op-huid contact kan de emotionele band tussen moeder en kind verbeteren.

Doutzen Kroes
Nadelen van borstvoeding
Een paar uitdagingen voor nieuwe moeders, vooral tijdens de eerste weken en maanden, kunnen de volgende zijn:
- Persoonlijk comfort:
Sommige vrouwen voelen zich in het begin ongemakkelijk bij het geven van borstvoeding. Je kunt ervoor kiezen om in het openbaar afgekolfde moedermelk per fles te geven. - De eerste 10 dagen kan het pijn doen:
De pijn mag niet langer dan 10 seconden duren. Als de borsten constant pijn doen, dan klopt er iets niet. Het kan zijn dat je dan tepelkloven hebt. Wellicht ligt de baby verkeerd aan of is er sprake van een ontsteking. - Borstvoeding kost in het begin veel tijd:
De moeder en de baby moeten het leren. De borstvoeding komt pas na 1-2 dagen op gang. Als het eenmaal goed op gang is, scheelt het daarna juist tijd. - Lastig:
met werken, boodschappen doen, reizen. Echter je kunt ervoor kiezen de melk te kolven en het dan per fles te geven. Op je werk heb je als borst voedende moeder recht op 2 uur per dag vrij om te kolven/voeden. - Borst gevoede baby’s moeten vaker eten:
dan baby’s die kunstvoeding krijgen, dit komt omdat moedermelk sneller verteerd wordt dan kunstvoeding. Dit betekent +/- 1 a 2 voedingen extra. - De vader zou niet mee kunnen helpen met de voedingen:
Je zou ervoor kunnen kiezen de vader afgekolfde moedermelk per fles aan de baby te laten geven. Of je zou ervoor kunnen kiezen om alleen in de nacht bijvoorbeeld 1x kunstvoeding te geven. Sommige ouders verdelen ’s nachts de taken, vader verschoont de baby, moeder voedt de baby. - Moeders moeten oppassen wat ze eten en drinken en medicijnen:
Niet te gekruid, geen alcohol, niet te veel cafeïne. (je kunt gelijk na een voeding 1 glas alcohol drinken, maar dan wel 2 uur wachten met voeden, dan is de alcohol weer uit je lichaam).
Je mag niet alle medicijnen gebruiken. Deze kunnen overgaan in de borstvoeding. - Moeders met medische aandoeningen, medicijnen, en borstoperaties: kunnen geen borstvoeding geven.
Aandoeningen zoals hiv of aids of behandelingen met chemotherapie en behandeling met bepaalde medicijnen kunnen het geven van borstvoeding onveilig maken voor de baby. Moeders die een borstoperatie ondergaan, zoals een borstverkleining, kunnen moeite hebben als hun melkkanalen zijn doorgesneden. - Borstontsteking:
Tepelkloven of een schimmelinfectie kunnen een borstontsteking veroorzaken. Gaat het niet weg na de adviezen die je gekregen hebt dan krijg je een antibioticumkuur. Dit kan geen kwaad voor de baby. Blijf wel borstvoeding geven!
Fabel over borstvoeding
Veel vrouwen denken dat de borsten slap worden door het geven van borstvoeding. Dit is een FABEL!
Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor.
Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen. Ook vormt zich na enige tijd nieuw vetweefsel, wat de borsten ook weer wat vult. Bij de meeste vrouwen zullen de borsten na het stoppen van de borstvoeding ongeveer dezelfde afmetingen krijgen als voor de zwangerschap.
Borstvoedingsdeskundige/ lactatiekundige op onze praktijk
Heb je te veel of te weinig borstvoeding, heb je problemen met afkolven of heb je andere problemen met het geven van borstvoeding? Dan kun je altijd contact opnemen met een lactatiekundige. Een lactatiekundige geeft professionele ondersteuning bij borstvoeding. Kijk voor een adres in de buurt op borstvoeding.nl
Bij ons in de praktijk is het mogelijk om op een gratis 30 minuten 1 op 1 consult te komen bij de lactatiekundige op het spreekuur. Dit kan al tijdens je zwangerschap. Zo kun je al met veel vragen bij haar terecht. Vraag ons ernaar.
Ook hebben we eens in de zoveel tijd een borstvoedingsavond op de praktijk.
Voor data en tijden kijk in de agenda van de APP