kraambed

Kunstvoeding

Niet iedereen kan borstvoeding geven. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen met een borstverkleining of vrouwen die medicijnen gebruiken.
Dan is Kunstvoeding een goed alternatief

flesvoeding.jpg

Voordelen van kunstvoeding

  • Gemak: 
    Beide van de ouders (of een andere verzorger) kunnen de baby een fles geven op elk gewenst moment van de dag (hoewel dit ook geldt voor vrouwen die hun eigen moedermelk pompen). Hierdoor kan de moeder het voeden delen en zo kan haar partner zich ook meer betrokken voelen bij het cruciale voedingsproces en de binding die hiermee vaak gepaard gaat zelf ook ervaren.
  • Flexibiliteit:
    Zodra de flessen met zuigelingenvoeding zijn gemaakt kan een moeder die haar baby kunstvoeding geeft gaan en staan waar ze wil en weet ze toch zeker dat een partner of verzorger ervoor kan zorgen dat haar kleintje te eten krijgt. Het is niet nodig om iets te pompen of ervoor te zorgen dat je een schema plant rond het voeden van de baby.
    Daarnaast geeft formule moeders de vrijheid dat ze zelf niet hoeven te zorgen voor een privé-plek om in het openbaar de borst te geven. Echter, als moeder samen met de baby erop uitgaat dan zal ze wel benodigdheden mee moeten nemen om de formule klaar te kunnen maken.
  • Tijd en frequentie van de voedingen:
    Omdat formule minder verteerbaar is dan moedermelk hoeven formule-gevoede baby’s gewoonlijk minder vaak te eten dan borst gevoede baby’s.
  • Dieet:
    Vrouwen die ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven hoeven zich ook niet zorgen te maken over de dingen die ze eten of drinken die misschien eventueel hun baby zouden kunnen beïnvloeden. Een vrouw kan dus gemakkelijk een paar glazen wijn drinken en dan haar baby zuigelingenvoeding geven.

Nadelen van flesvoeding

Als je de voordelen van Borstvoeding gelezen hebt, weet je gelijk de nadelen van kunstvoeding.

Hier nog een aantal samengevat:

  • Organisatie en voorbereiding kost tijd:
    Bereid de zuigelingenvoeding door het mengen van water en de juiste hoeveelheid melkpoeder voor zuigelingen. Als je bezorgd bent over jouw water dat uit de kraan komt dan kun je het steriliseren om ziektekiemen te doden. Verwarm de voeding.
  • Als je ergens van huis bent moet je zorgen dat je de voeding ergens kunt opwarmen.
  • Gebrek aan antilichamen:
    Geen van de antilichamen die we in moedermelk zien worden teruggevonden in vervaardigde kunstvoeding. Hierdoor geeft deze voeding een baby niet de extra bescherming tegen infectie en ziekte die moedermelk wel geeft.
  • Kosten:
    Flesvoeding kan redelijk duur zijn. Gepoederde formule zijn de minst dure, gevolgd door geconcentreerde formule, en uiteindelijk is kant-en-klaar het duurst. En speciale formules (dat wil zeggen, bijvoorbeeld soja en hypoallergeen) kosten meer – soms zelfs veel meer – dan de basisformules.
  • Maagproblemen/darmkrampen:
    Het geven van zuigelingenvoeding verhoogt de mogelijkheid dat de baby last krijgt van gas en constipatie. Baby’s die flesvoeding krijgen hebben meer kans op gas en stevigere ontlasting dan borst gevoede baby’s.
  • Niet zo complex als moedermelk:
    Hoewel fabrikanten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun kunstvoeding een zo goed mogelijk product is, komt het niet overeen met de complexiteit van de moedermelk. Gefabriceerde formules kunnen de complexiteit van moedermelk, die verandert naarmate de behoeften van de baby veranderen, nog niet dupliceren.

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers