
Wie mag er in bad bevallen
Als je thuis mag bevallen, mag je in principe ook in bad bevallen.
Voordelen badbevalling
- Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller
- Het warme water lijkt de pijn meer te verdelen waardoor deze makkelijker op te vangen is
- In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water
- Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor de perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren of een knip kleiner
- Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat die zich meer nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en ze kúnnen mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. In dat geval heeft de partner ook gelijk intens contact met zijn baby
- Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
Nadelen badbevalling
Het vollopen van het bevalbad kan 1-2 uur duren. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd zodat je het tijdens de bevalling niet voor verassingen komt te staan.
Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je niet in bad mag bevallen. Het annuleren van een bad is veelal niet mogelijk. Dit zou betekenen dat er wel kosten gemaakt worden, maar er geen gebruik gemaakt kan worden van het bad. Lees vooraf goed de voorwaarden door van het verkoop/verhuur bedrijf.
De ontsluiting
Het is aan te raden om pas het water in te gaan met weeën die om de 2 à 3 minuten komen en 40 seconden aanhouden en/of na overleg met de verloskundige. Het warme water heeft dan het meest positieve effect op de activiteit van de baarmoeder en verlicht de pijn en de heftigheid van de weeën.
Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan raadzaam om kortdurend uit bad te gaan. Wanneer men daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water weer te ontspannen en het lichaam van de vrouw te dragen.
Het is voor de verloskundige mogelijk om tijdens de bevalling een inwendig onderzoek te verrichten in bad. Is dit lastig of lukt het niet zullen we je vragen even uit bad te komen. Ook het beluisteren van het hartje van de baby kan in bad.
Tijdens de ontsluiting kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend, liggend op je rug, maar ook ondersteunend op je partner. Het is mogelijk voor de partner om bij jou in het bad te zitten.
- Gebroken vliezen
Als er sprake is van gebroken vliezen en nog geen weeën activiteit dan mag je nog niet in bad plaatsnemen. Je mag pas het water na overleg met je verloskundige.
De uitdrijving
Tijdens de uitdrijving mag je in bad blijven. Wel kunnen er redenen zijn om uit bad te moeten.
Tijdens het persen kan je steunend op je partner liggen, maar ook hurkend of op handen en knieën bevallen; net wat voor jou prettig voelt.
Als de baby geboren wordt kan deze nog even onder water blijven. De ademhaling wordt geprikkeld vanaf het moment dat het gezichtje in contact is met lucht (kou). Dan pas zal het een ademprikkel krijgen.
Baby’s die in bad geboren worden zijn vaak heel rustig, en huilen soms weinig of helemaal niet. Dit is normaal. Jullie kindje gaat ademen zodra het in contact komt met de lucht, daarna is het prettig de baby onder water te houden met alleen het gezicht boven water zodat hij of zij lekker warm blijft.
Ook de placenta kan in bad geboren worden. Maar dat vindt niet iedereen even prettig. Ook kan het zijn dat wij willen dat je uit bad komt om het bloedverlies beter in te kunnen schatten.
Je partner
Als partner kun je ervoor kiezen om je vrouw te ondersteunen in het bad en samen met haar in het bad te zitten.
Dit wordt echter niet als vanzelfsprekend gezien. Het voordeel is dat je meer betrokken kunt voelen bij het ondersteunen van je vrouw. Je hebt letterlijk en figuurlijk meer contact met haar, en na de bevalling met je kindje.
Als jullie ervoor kiezen dat jij (partner) in het bad zal plaatsnemen, dan kun je het beste een zwembroek aandoen.

De badwater temperatuur
Een stabiele omgevingstemperatuur van 24 graden en een bad temperatuur rond de 36 graden wordt door de meeste vrouwen als aangenaam ervaren. De beste graadmeter in dit geval is de barende zelf. Het is belangrijk om af te gaan op wat voor jou goed en comfortabel voelt.
Benodigdheden
Om in bad te kunnen bevallen vragen we jullie om er zelf zorg voor te dragen om, naast de reguliere benodigdheden voor een bevalling, de volgende benodigdheden in huis te hebben:
- Beval bad
- Lange handschoenen voor de verloskundige zorgverlener
- Een bed naast het bad vanwege de mogelijkheid tijdens of na de bevalling uit bad te kunnen gaan.
- Een schepnetje voor eventueel ontlasting
- Voldoende handdoeken en eventueel een badjas
De verschillende baden:
Om in bad te kunnen bevallen hebben jullie de keuze uit een bad huren of kopen.
Het huren van een bad kan via diverse verkooppunten. De baden worden over het algemeen voor een periode van 5 weken (drie voor en twee weken na de uitgerekende datum) verhuurd. Indien jullie hiervan gebruik willen maken is het vroeg reserveren een pre. Jullie kunnen het bad ophalen of laten verzenden.
Als jullie een bad willen aanschaffen krijgen jullie een opblaasbaar bad.
* Kijk voor de diverse benodigdheden op de sites van de verschillende verkooppunten (o.a. www.oerbron.nl, www.waterooievaar.nl).