Bevalling header

Wanneer mag je bevallen?

Vanaf 37 tot 42 weken mag je onder onze leiding bevallen. Als de bevalling vóór 37 weken begint bel ons dan altijd direct op! Wij zullen je dan moeten doorverwijzen, de bevalling vindt in dit geval plaats in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Als je bij 42 weken nog niet bevallen bent verwijzen wij je eveneens door, de bevalling zal ook dan plaatsvinden in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog.

Wat zijn weeën?

Indalingsweeën:
Vanaf een week of 32 kun je al af en toe wat indalingsweeën voelen. Dit zijn harde buiken die geen pijn doen. Ook kun je hierbij vaginale steken voelen, sommige omschrijven deze als messteken. Je kunt het gevoel hebben alsof je baby al heel diep zit. Deze indalingsweeën doen nog niets, je gaat er niet van bevallen. Ze zorgen er enkel voor dat de baby indaalt in het bekken.

Voorweeën:
Voorweeën zijn onregelmatige harde buiken die pijn doen. De een doet meer pijn dan de ander. De een duurt langer dan de ander. Er zit geen regelmaat in. De een komt na 10 minuten, de ander na 5, dan weer een na 12 dan weer een na 7 minuten.
Deze voorweeën komen meestal voor vanaf 36 weken zwangerschap en bereiden je baarmoedermond voor op de bevalling. Ze maken de baarmoedermond rijp, zacht, soepel en korter. Soms krijg je ook al 1 a 2 cm ontsluiting hiervan. Om verder te gaan in je bevalling heb je echte ontsluitingsweeën nodig.
Voorweeën kunnen afzakken na een paar uurtjes. Ook worden ze minder in bad of in de douche. Maar het kan ook zijn dat ze doorzetten in ontsluitingsweeën.

Ontsluitingsweeën:
Ontsluitingsweeën heb je nodig om te bevallen. Ze komen elke 3 min terug en duren +/- 60 seconden. Ze zijn allemaal even sterk en krachtig en doen pijn. De meeste vrouwen moeten ze wegzuchten. Als je weeën hebt om de 3 minuten dan weet je zeker dat je gaat bevallen. Dan zakken de weeën niet meer af. Meestal ontsluit je een centimeter per uur met weeën om de 3 minuten. Je hebt in totaal 10 cm ontsluiting nodig om te mogen persen.

De bevalling begint

In het algemeen duurt een eerste bevalling 12 tot 24 uur. Bij een tweede bevalling kun je (vaak) je eerste bevalling door de helft rekenen.

WeenopvangenLaVieEsthervanKuijk

De bevalling kan op twee manieren beginnen:
- met weeën (bij 90%)
- met gebroken vliezen (bij 10%)

Loos alarm 'harde buik'
Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn. Maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen echte ontsluitingsweeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan. Het zijn wat voorweeën.

De volgende tekenen duiden er meestal op dat de bevalling nog niet begonnen is:

  • Harde buiken komen onregelmatig – ze kunnen lang zijn of heel kort
  • Harde buiken worden niet steeds sterker en komen niet steeds sneller op elkaar
  • Lopen maakt harde buiken niet sterker
  • Harde buiken verdwijnen als je gaat liggen, gaat douchen of een bad neemt
  • Harde buiken voel je meestal boven, in je baarmoeder

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers