Bevalling header

Ontspannen tijdens de bevalling

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers aan te maken. Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. Zonder medicijnen.

OntspannenBevallenLaVieVerloskundigenpraktijk.jpg


Zoek afleiding
Let tijdens de eerste weeën nog niet teveel op de pijn. De weeën zijn dan meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding. Bijvoorbeeld door te lezen, internetten, tv te kijken of te luisteren naar muziek

Probeer te ontspannen
Het is spannend om te bevallen. Probeer je echter niet te veel over te geven aan die gevoelens, want dat maakt je gespannen. Door die spanning heb je meer last van de pijn en kunnen de weeën minder goed doorzetten. Soms helpt het ook om erover te praten met je verloskundige.


Mentaal en lichamelijk ontspannen kan ook door middel van:

  • Massage
  • Yoga
  • Hypnose
  • Geurkaarsen of geurolie

Massage.

Je spieren ontspannen en je voelt je kalmer. Het leidt af van de pijn en voorkomt dat je spieren verkrampen.

Yoga.

Je doet dan oefeningen om je spieren te ontspannen of om je ademhaling rustig te laten zijn, of oefeningen waarbij je je moet concentreren. Door de ontspanning voel je je prettiger en minder angstig. Hierdoor kun je beter omgaan met de pijn.

Hypnose.

Wil je bevallen onder hypnose? Dan moet je tijdens je zwangerschap al worden begeleid door een hypnotherapeut. Je leert jezelf dan onder hypnose brengen zodat je ontspant en beter kunt omgaan met de pijn.
Geurkaarsen of geurolie. Creëer voor jezelf een sfeer waar jij je ontspannen en comfortabel bij voelt. Wil je geurkaarsen of geurolie gebruiken? Wat je ook doet, doe het als jij je er comfortabel bij voelt.

Elsa (26): ‘Bij mijn tweede bevalling heb ik geen zwangerschapscursus gevolgd. Dat wist ik nog wel. Bevallen met hypnobirthing leek me wel wat. Ik heb geen cursus gevolgd, alleen de cd geluisterd en het bijbehorende boek gelezen. Het hielp me erg ontspannen en de bevalling leek minder pijnlijk dan de eerste. Maar dat kan ook komen omdat deze bevalling een stuk sneller ging.’

Rust uit tussen de weeën

Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Let op dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de pijn er weer aan komt. Probeer alle spanning los te laten en blijf rustig ademhalen. Dan voel je de pijn minder.

Tel af: elke wee is er ééntje minder

Denk positief. Geloof erin dat je dit aankunt. Denk: deze wee is weer voorbij en komt niet meer terug. Wordt niet boos op jezelf als het even niet lukt. Er zijn van die momenten dat de pijn je overvalt en dat je denkt dat je het niet meer aan kunt. Laat je dan moed inspreken door de verloskundige, je partner of iemand anders die bij je is. Pak de draad daarna gewoon weer op. Denk bij elke wee dat je weer dichter bij het einde bent gekomen. Tel af in plaats van op. Denk aan het moment na de bevalling: als jij je baby vasthoudt!

Concentreer op je ademhaling

Als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt je te ontspannen en kun je de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

Zorg dat je het lekker warm hebt

Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Doe warme kleren aan die gemakkelijk zitten. Als je ligt, kun je warmwaterzakken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht.

Merel (33): ‘Mijn 3 bevallingen verliepen razendsnel. Heftige weeënstormen zorgden in respectievelijk 6, 4 en 3 uur voor 3 mooie kinderen. De zwangerschapscursus had me echter niet voorbereid op die mega-wee van een paar uur. Ik wist dan ook niet wat me overkwam. In het begin probeerde ik het nog met wat afleiding. Zo hing ik puffend de was op. Iets later moest ik vooral helemaal alleen zijn. Waar maakte niet uit, als het er maar donker was. Zo hing ik aan een kast in de donkere slaapkamer. De verloskundige liet me gelukkig mijn gang gaan en controleerde af en toe hoe veel ontsluiting ik had. Uiteindelijk werkte verstand op nul en er volledig in opgaan het beste. Ben er erg trots op dat ik het zonder pijnstilling heb gedaan.’

Lieneke (30): ‘Mijn verloskundige heeft alle voor- en nadelen uitgelegd van de diverse vormen van pijnstilling. De nadelen van de pijnstilling met medicijnen vond ik te groot. Daarom wilde ik het zonder pijnstilling proberen. Dat is gelukt. Bevallen is pijnlijk, maar prima te doen.’

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers