zwanger header

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen veel kinderen gezond ter wereld.  De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen veel kinderen gezond ter wereld. Screeningen tijdens de zwangerschap sporen eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen vroegtijdig op. In je zwangerschap worden verschillende onderzoeken aangeboden. De NIPT, de 13 weken echo (ETSEO) en de 20 weken echo (TTSEO)

prenataal onderzoek

De onderzoeken maken deel uit van de zogeheten prenatale screening. Of je informatie wilt over screening en of je het wilt laten uitvoeren is altijd een keuze.
De onderzoeken kunnen je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar het kan je ook veel onrust geven in de Zwangerschap en je voor moeilijke keuzes stellen. 

Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je informatie wilt, het onderzoek wilt laten verrichten en wat je met de uitslag doet.
Om hierover een goede beslissing te kunnen maken informeren wij je, indien gewenst, over deze testen tijdens een counselingsgesprek. Hierbij geven we ook folders mee zodat je alles thuis nog eens kunt nalezen. 

Bij twijfel over het wel of niet laten verrichten van verder onderzoek kun je ook gebruik maken van een keuzehulp: 

Onderzoeken tijdens de zwangerschap en na de geboorte | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

https://www.keuzehulp.info/front-page/keuzehulpen/prenatale-testen

NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test)

Vanaf 1 april 2017 kunnen aanstaande ouders kiezen
voor de NIPT als eerste screeningstest op chromosomale afwijkingen.

Bloedonderzoek:

In het bloed van de zwangere zit een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) afkomstig van de moederkoek (placenta). Het laboratorium kan onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, Edwards- of Patausyndroom heeft.

Wanneer testen:

De bloedafname kan plaatsvinden vanaf 10 weken zwangerschap.
Het kan in de gehele zwangerschap worden getest.

Kosten:

De NIPT, de 13- en 20weken echo worden vergoed door je zorgverzekeraar. 

Waar bloed prikken: 

 De bloedafname moet worden gedaan in een daarvoor geselecteerd laboratorium, via www.zuyderland.priklocatie.nl kun je zien waar je terecht kunt. Je dient hiervoor een afspraak te maken .

Uitslag

Je ontvangt de uitslag meestal binnen 10 werkdagen telefonisch van ons.

Risico's:

De NIPT bestaat alleen uit bloedafname bij de moeder, daarom zitten er geen risico's aan de NIPT.

Verder onderzoek

 Als er bij de NIPT geen aanwijzingen worden gevonden voor afwijkingen hoeft er geen verder onderzoek te worden verricht.
Als er bij de NIPT wel aanwijzingen worden gevonden voor afwijkingen dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat het kind de afwijking heeft.
Als je zekerheid wilt krijgen, kun je een vlokkentest of vruchtwaterpunctie laten doen

 

Nevenbevindingen

Als je kiest voor de NIPT moet je beslissen of je op de hoogte gesteld wil worden van nevenbevindingen. Indien je dit niet wilt weten wordt er met het onderzoek alleen gekeken naar het down, Edwards of patausyndroom. Meer informatie over nevenbevindingen vind je hier:

www.pns.nl

 De 13 weken echo ( ETSEO )

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt.
Waarom de 13 wekenecho? 
Je kunt laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. 
De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.  

Folder over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho 

Waneeer kun je een 13 wekenecho krijgen?

 Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap .

Vervolgonderzoek :

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek..

Hoe gaat de 13 wekenecho? :

Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.

Wat kost de 13 wekenecho? : 

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met je verloskundige en gynaecoloog en de 13 wekenecho. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van je eigen risico.

Hoe en wanneer krijg je de uitslag?

De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig..

Wat je verder nog moet weten

 In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.
Kies je voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de 13 wekenecho? Dan geef je toestemming om een aantal persoonsgegevens vast te leggen in uw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Kiest je ook voor de 13 wekenecho? Dan worden ook daarover gegevens vastgelegd.

 

Waar wordt het onderzoek verricht?

De echo wordt gemaakt in Echocentrum Echo Heerlen

STRUCTUREEL ECHOSCOPISCH ONDERZOEK (SEO)

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het hoofddoel van het SEO is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of open schedel. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Wat wordt er bekeken?

IVoorbeelden van afwijkingen die tijdens het SEO kunnen worden gezien:
Open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkende ontwikkeling van de botten, afwijkingen van de armen en of benen.

Betrouwbaarheid:

Het SEO is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op een echo

Vervolgonderzoek:

Als bij het SEO iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden. Tijdens een gesprek met de echoscopist, verloskundige of gynaecoloog word je uitgebreid voorgelicht over het vervolgonderzoek. Voor vragen of ondersteuning kun je ook bij hen terecht.
Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je dit wilt. . 

Waar wordt het onderzoek verricht:

 Het SEO wordt in onze praktijk gedaan in het Echocentrum Echo Heerlen.

Kosten: 

De kosten voor het SEO worden vergoed vanuit de basisverzekering. .

Risico's:

De NIPT bestaat alleen uit bloedafname bij de moeder, daarom zitten er geen risico's aan de NIPT.

Verder onderzoek

 Als er bij de NIPT geen aanwijzingen worden gevonden voor afwijkingen hoeft er geen verder onderzoek te worden verricht.
Als er bij de NIPT wel aanwijzingen worden gevonden voor afwijkingen dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat het kind de afwijking heeft.
Als je zekerheid wilt krijgen, kun je een vlokkentest of vruchtwaterpunctie laten doen

Uitslag

Je ontvangt de uitslag meestal binnen 10 werkdagen telefonisch van ons.

Meer informatie: 

www.pns.nl

Meer Informatie

Download de folder :

Voorkant_folder_De_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho.png

Folder de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.pdf

Klacht:

Heb je een klacht over de door een van ons verleende echoscopische zorg, of over onze/ een van onze bejegening, kijk voor meer info op onderstaande link:

klachtenregeling

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers