Bevalling header

Stuitligging

Aan het einde van de zwangerschap liggen de meeste baby’s met het hoofdje naar beneden. Dit heet een ‘hoofdligging’. Als je baby met zijn billen naar beneden ligt noemen we dat een stuitligging. Een stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling.

Babys bewegen regelmatig in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Rond de 36 weken liggen de meeste baby's in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging.

stuitligging


Ligt jouw baby in stuit?

Met een liggingsecho kunnen we zien dat je baby in een stuit ligt. Misschien heb je zelf al wel gekriebel of getrappel gevoeld in het bekken en zit het niet lekker omdat erboven in je buik iets tegen je ribben en maag duwt.

Oorzaak stuitligging

Ongeveer 3-4% van de ongeboren kinderen liggen aan het eind van de zwangerschap in stuit. Er is meestal geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder.


OnvolkomenStuitliggingLaVie
Onvolkomen stuitligging:
De baby's benen liggen omhoog naast het lichaam, zodat de baby als het ware op zijn tenen kan sabbelen.
HalfOnvolkomenStuitliggingLaVie
Half onvolkomen stuitligging:
Eén been ligt gestrekt naar boven, het andere been ligt gebogen naar beneden.
VolkomenStuitliggingLaVie
Volkomen stuitligging:
De benen van de baby zijn gebogen zodat de voeten bij de billen liggen (‘kleermakerszit’).
VoetliggingLaVie
Voetligging:
Het kind ligt met één of beide benen gestrekt naar beneden, zodat één of twee voeten lager dan de billen liggen.

Mogelijke complicaties

Bij een stuitligging is er meer kans op een keizersnede en op complicaties dan bij een hoofdligging, voor zowel jou als voor de baby. Daardoor is er meer kans dat je baby tijdelijk opgenomen wordt op de kinderafdeling.

Wat nu?

Als de baby in stuitligging ligt, dan zijn er 2 mogelijkheden:
Afwachten: Mogelijk draait de baby nog spontaan naar hoofdligging. Die kans is wel klein als je 36 weken zwanger bent en wordt steeds kleiner. De hoeveelheid vruchtwater neemt dan af en de baby krijgt minder ruimte. Zo kan je baby steeds moeilijker bewegen.
Uitwendige versie: Dit is het draaien van je kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging. Als dat lukt kun je normaal bevallen en kiezen waar en hoe je wilt bevallen.

Meer informatie

Download de folder 'Stuitligging en uitwendige versie' en lees meer over het uitwendig draaien van de baby door de verloskundige.

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers