Bevalling header

UITWENDIGE VERSIE

Als je baby in een stuit ligt, dan kan de gynaecoloog je baby proberen te draaien naar een hoofdligging.

UitwendigeVersieLaVie

WANNEER WORDT EEN UITWENDIGE VERSIE GEDAAN?

In principe kan het kind, mits er voldoende vruchtwater is, vanaf 36-37 weken tot aan de bevalling gedraaid worden. Daarvoor kan het kind vaak zelf nog draaien. Kinderen veranderen vaak van ligging in de zwangerschap. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Bij 36-37 weken ligt nog 3-4% in stuitligging.

HOE GAAT EEN UITWENDIGE VERSIE?

Het is belangrijk dat je blaas leeg is voorafgaand aan de uitwendige versie. Je ligt op de onderzoeksbank in een ontspannen houding met opgetrokken knieën. De arts omvat met beide handen de billen van de baby en brengt deze naar één kant van het bekken. Daarna wordt de baby met één hand op deze plaats gehouden en met de andere hand wordt het hoofd naar beneden bewogen. Door de billen omhoog en het hoofd langzaam naar beneden te bewegen, zal de baby meestal zelf verder draaien.


ECHO

Voordat de gynaecoloog het kind draait, wordt altijd een echo gemaakt om te bepalen of een uitwendige versie uitvoerbaar en zinvol is. De echoscopist(e) kijkt naar de ligging van het kind, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en naar aangeboren afwijkingen die een enkele keer een oorzaak van de stuitligging kunnen zijn. Meestal is er geen probleem voor een uitwendige versie.

KANS OP SUCCES

De kans dat een uitwendige versie slaagt, ligt tussen de 40 en de 50 procent. Als je al eens eerder bent bevallen, is de kans meer dan 50% op een geslaagde uitwendige versie. De kans op succes is afhankelijk van:
de zwangerschapsduur: naarmate de zwangerschap verder gevorderd is, is de kans groter dat bij een gelukte versie het kind in hoofdligging blijft liggen en niet terugdraait
De hoeveelheid vruchtwater: bij voldoende vruchtwater is het draaien makkelijker
De ligging van de placenta: het is gunstig als de placenta tegen de achterkant van de baarmoeder ligt
De buikwand: een soepele buikwand maakt het draaien makkelijker.

Als de uitwendige versie gelukt is:
Dan blijf je voor de verdere controle van je zwangerschap bij de verloskundige en heb je dus de keus om thuis of poliklinisch te bevallen.

Als de uitwendig versie mislukt is:
Als de versie niet is gelukt of als de baby weer terugdraait, kan de versiepoging herhaald worden. Blijft de baby in stuitligging, dan controleert de gynaecoloog het verdere verloop van je zwangerschap en vindt de bevalling plaats in het ziekenhuis gynaecoloog onderzoekt of een natuurlijke stuitbevalling veilig is. Als dat niet zo is besluit de gynaecoloog om medische redenen tot een keizersnede.

NEEM DIRECT CONTACT OP:

Als je na de versie

  • Heftige buikpijn hebt
  • Vruchtwater verliest
  • Regelmatige weeën krijgt
  • Bloed verliest
  • De baby een paar uur niet meer hebt gevoeld

MEER INFORMATIE

Download de KNOV-folder 'Uitwendige versie en stuitligging' en lees meer over een stuitligging.

Dvd 'Kindje in een stuit...Draaien maar'
Als je baby in een stuit ligt, kan hij uitwendig gedraaid worden. Bekijk hoe dat gaat. Wil je meer zien? Wij hebben op de praktijk de hele film voor je.

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers