Bevalling header

Beladvies bevalling

Vanaf 37 tot 42 weken mag je onder onze leiding bevallen.
Voor 37 weken: Bel gelijk op het spoednummer: 045 763 43 71 je moet nu onder leiding van de gynaecoloog bevallen.
42 weken: Nog niet bevallen? Dan word je naar de gynaecoloog verwezen.


Verloskundigenpraktijk la vie de verloskundige komt aan huis

Verloskundigenpraktijk la vie wanneer bel je de verloskundige


De bevalling kan op 2 manieren beginnen:

10% start met gebroken vliezen
90% start met weeën


Weeën

In het algemeen duurt een eerste bevalling 12 tot 24 uur. Je moet ons bellen als de weeën goed doorzetten.
Het eerste kind: 1 uur weeën om de 3 minuten. (1 min wee, twee min pauze) De weeën zijn allen even strek van kracht en duur.
Het tweede of volgend kind: 1 uur weeën om de 5 minuten. De bevalling verloopt vaak sneller.

Gebroken vliezen

  • Vang wat vruchtwater op of bewaar een nat maandverband
  • Gebeurt dit ’s nachts, is het vruchtwater helder en is het hoofdje ingedaald en heb je geen weeën, wacht dan met bellen tot de volgende ochtend 9:00
  • Is het vruchtwater groen of bruin, bel dan direct, ook 's nachts!
  • Is het hoofdje niet ingedaald tijdens de laatste controle, dan adviseren we je te gaan liggen en een van ons te bellen. Ben je niet thuis, ga dan rustig naar huis, ga daar liggen en bel ons dan.

Helderrood vaginaal bloedverlies

Bij helder bloedverlies altijd bellen. Rond de uitgetelde datum is het verliezen van de slijmprop, d.w.z. slijm met bloed tijdens of voor de bevalling, normaal, daar hoef je niet voor te bellen.

Minder leven

Het leven van de baby wordt aan het eind van de zwangerschap minder, omdat de baby minder ruimte krijgt. Je moet wel minimaal 10 schopjes per dag voelen. Twijfel je over het leven voelen, of is het kindje veel rustiger in de buik dan andere dagen, dan moet je altijd bellen. Je moet je kindje elk dagdeel voelen, 's ochtends, 's middags en 's avonds.


Wat doe je in de tussentijd?

  • Wanneer de weeën beginnen, maar nog onregelmatig zijn, is het belangrijk dat je probeert te ontspannen. Je kunt een warme douche nemen of een warm bad (bad alleen als je geen gebroken vliezen hebt)
  • Wanneer de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën, raden we je aan om geen gemeenschap meer te hebben en niet meer in bad te gaan. Onder de douche mag wel
    Verder kan wandelen ook bevorderend zijn. Beweging in combinatie met ontspanning is goed en helpt de bevalling door te zetten
  • Je mag gerust wat eten of drinken, wanneer je hier behoefte aan hebt. Neem echter geen zwaar voedsel, dit kan je misselijk maken. Druivensuiker (Dextrose) en lippenbalsem zijn handig om in huis te hebben

Wat kun je nog meer doen?

Je moet ervoor zorgen dat wij in het bezit zijn van het juiste telefoonnummer en het juiste adres. Ook is het belangrijk dat er goede verlichting is in de kamer en op juiste temperatuur (minstens 22 graden). Zorg er eventueel voor dat er licht brandt wanneer we 's nachts moeten komen. Zo kunnen we snel zien bij welk huis we moeten zijn.

Wat doet de verloskundige Praktijk la vie

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers