Bevalling header

In Nederland kan je kiezen of je thuis of poliklinisch (onder leiding van je eigen verloskundige) in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan alleen wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

BabyLaVie

Vooraf nadenken waar je wilt bevallen

Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen en kun je bijvoorbeeld thuis bevallen. Maar het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie.

Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.

Maar het kan ook zijn dat je verloskundige je vanwege medische redenen adviseert om in het ziekenhuis te bevallen. In veel ziekenhuizen zijn er regelmatig rondleidingen. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze.

Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen.

 

EvaLaVieVerloskundigeBevalling

FEITEN

  • Ongeveer 1/5 van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis. (Bron: Stichting Perinatale Registratie)
  • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (bron: Kennispoort Verloskunde)
  • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden
  • 27% van de vrouwen die voor het eerst beviel, gebruikte een ruggenprik voor pijnbestrijding; bij vrouwen die al eerder waren bevallen was dit 10% (bron: Stichting Perinatale Registratie; tabel 4.4.1)
  • Je bevalt het best daar waar jij je ontspannen voelt
  • Thuis is niet onveiliger dan het ziekenhuis

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers