Toxoplasmose
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein.
Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt. Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot vruchtdood of abortus. Later in de zwangerschap treden vooral neurologische en oogafwijkingen op bij de pasgeborene. Ook kan een beeld van een ernstige infectie of sepsis op de voorgrond staan, met kans op overlijden.
Rauw vlees
Eet geen rauw vlees zoals:
- halfdoor bakken biefstuk,
- tartaar,
- carpaccio
- Houdt er rekening mee dat ook lamsvlees wel eens medium wordt geserveerd.
- filet americain,
- ossenworst,
- rosbief,
- metworst,
- rauwe ham,
- salami en cervelaat.
Ongewassen groente
Was je groente goed voor gebruik! Voorverpakte salades en groenten met dressing kun je niet meer wassen. Wij raden het dan ook af deze zo te eten. Ook voorgewassen groente toch zelf nogmaals wassen.
Kattenontlasting
Je mag wel bovenstaand vlees eten als je het goed verhit, OF invriest voor minimaal 2 dagen bij -12 C!!
Listeria bacterie
Rauw melkse producten
Kazen gemaakt van rauwe melk en melk direct van de koe/geit mag je niet eten/drinken in je zwangerschap.
In Nederland worden (bijna) alle kazen gemaakt van gepasteuriseerde (gesteriliseerde) melk en die mag je gewoon eten.
Kijk wel altijd even op de verpakking indien er ‘au lait cru’ of rauwe melk op staat moet je het laten staan.
Goudse kazen, feta, mon chou en mozzarella kun je altijd eten.
Vacuüm verpakte vis
Daarom adviseren wij je geen enkel vacuüm voorverpakte vis te eten.