zwanger header

Kraamzorg

Het is belangrijk om in het begin van de zwangerschap (voor 16 weken) kraamzorg te regelen. Wanneer je vrienden, familie of kennissen hebt die je na de bevalling willen helpen ben je toch verplicht kraamzorg te regelen.

Een kraamverzorgster assisteert ons tijdens de thuisbevalling en helpt je gedurende de eerste week met de verzorging van jezelf en je baby. Dit is ook het geval als je in het ziekenhuis bent bevallen.

Je mag zelf beslissen bij welk kraambureau je je aanmeldt. Meestal ben je hiervoor (deels) verzekerd (lees de polis na of informeer bij je verzekeraar).

Kraamzorg is in onze ogen noodzakelijk voor een goed verloop van de eerste dagen na de geboorte. Denk aan borst/flesvoeding, de medische controles en de handige tips voor babyverzorging. Als je onverwacht per keizersnede of met behulp van andere medische ingrepen bevalt kan de aanwezigheid van kraamzorg een vereiste zijn voor een vlot ontslag uit het ziekenhuis.


Kraampakket

Iedereen die gaat bevallen moet een kraampakket in huis hebben. Dit pakket wordt meestal verstrekt door de zorgverzekeraar.

Huisarts & apotheek

Het is belangrijk dat de huisarts en de apotheek weten dat je zwanger bent. Dit is onder andere handig voor het geval er medicijnen voor geschreven moeten worden in de zwangerschap of tijdens de borstvoeding. Je kunt de huisarts en de apotheek al snel nadat je weet dat je zwanger bent op de hoogte stellen, soms wacht men echter tot er drie maanden voorbij zijn.

Bloedprikken

Tijdens de eerste of tweede zwangerschapscontrole heb je van een van ons een formulier meegekregen.
Neem dit mee naar het bloedprikken.

 


Zorgverzekeraar bellen of polis nakijken

Als je net zwanger bent is het raadzaam de dekking van je zorgverzekering na te gaan voor zwangerschap, bevalling en kraambed. Verloskundige hulp (inclusief zwangerschapscontroles, thuisbevalling en kraambedcontroles) en echoscopisch onderzoek zitten in het basispakket. Een poliklinische bevalling zonder medische indicatie wordt niet standaard vergoed! Let op het eigen risico en op de dekking voor couveuse (extra gespecialiseerde kraamzorg nadat een couveuse thuiskomt) Vergeet ook niet de vergoedingen van de kraamzorg na te kijken

Zwangerschap melden bij werkgever

Als je zwanger bent, ben je verplicht dit te melden aan je werkgever. Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om je zwangerschapsverlof te regelen. Deze verklaring krijg je na de termijnecho van ons.
Kijk voor informatie over werken in de zwangerschap en na de zwangerschap op: www.fnv.nl. !


Erkenning

Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van je kind te regelen bij de Burgerlijke Stand. Dit houdt kort gezegd in dat de vader/partner ‘erkent’ dat hij ook de vader/partner is van dit kind. De moeder moet hier toestemming voor geven daarom is het handig om dit al in de zwangerschap, het beste voor 24 weken zwangerschap, te regelen i.v.m. de aangifteplicht na deze zwangerschapstermijn. Wanneer je hiermee wacht tot na de bevalling, moet de moeder binnen 3 dagen na de bevalling mee om de erkenning te regelen, dit is niet handig in deze situatie.

Ook is er, getrouwd of niet getrouwd, een vrije keuze in de achternaam van je baby. Ook dit kun je tijdens de zwangerschap regelen bij de Burgerlijke Stand op het gemeentehuis in je woonplaats. Hier geven ze je ook informatie over het regelen van het gezag wat bij de kantonrechter moet worden geregeld.


Moeders voor moeders

moeders voor moeders Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangeren. Uit deze urine halen zij het HCG-hormoon dat in het begin van de zwangerschap hierin aanwezig is. Dit verloopt via een ingewikkelde en kostbare procedure. Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het hormoon op. Vervolgens maken farmaceutische bedrijven van het HCG-hormoon een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid.
Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die HCG-hormoon bevatten (het zwangerschapshormoon 'humaan Chorion Gonadotrofine'). Dit hormoon kan uit de urine van zwangere vrouwen worden gehaald.
Het HCG-hormoon wordt door het lichaam in de eerste vier maanden van de zwangerschap in ruime mate aangemaakt. Het grootste deel verdwijnt via de urine. Met behulp van het HCG-hormoon wordt een geneesmiddel gemaakt dat de eisprong stimuleert.
Ben je nog geen 12 weken zwanger geef je dan op voor Moeders voor Moeders. Je spaart dan tot 16 weken urine voor de medicijnen. Voor informatie en aanmelding bel gratis: 0800-0228070 of kijk op internet: www.moedersvoormoeders.nl


Zwangerschapscursussen

Als je het leuk vindt zou je een zwangerschapscursus kunnen volgen ter voorbereiding op de bevalling. Er zijn veel verschillende soorten cursussen.
Twee cursussen zijn op onze eigen locatie: Bodemplein 1 Brunssum (M-amaFit en Babymassage)

Zwangerschapsgymnastiek: babymassage, aanstaande oudercursussen en Yoga via ZorggroepThuis: 0900-699 06 99

Zwangerschapsgym en begeleiding: Meander Tel:0900- 6990699  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | www.meandergroep.com

Samen bevallen: door Sietse van Leeuwen in Stein: 046-4337168 Landelijk nummer: 055- 355 75 22 of www.samenbevallen.nl

Samen bevallen: Voor meer info en start van de cursus mail naar: esther.smeal(at)home.nl

Haptonomie: door Marga Revermann 045- 572 73 41

Zwangerschapszwemmen: In de Bende 045- 569 81 81 www.indebende.nl

Yoga: via Yvonne Odekerken in Heerlen: 045- 542 36 82

Samsara-zwangerschapsyoga: Herma van den Berg: 045-5312316 fysiotherapeute en zwangerschapsyogadocente. Lokatie Brunssum

Aquatraining: via Fysiofit Schambergen: 045- 545 59 31 ofwww.fysioschambergen.nl

Zwangerfit: Een sportieve zwangerschapscursus: FysioFit Schambergen Kerkrade. 045-5455931www.fysioschambergen.nl Mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

cursus


 

Zwangerschapsverlof

Iedere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Meestal gaat dit verlof 6 weken voor de uitgerekende datum in en loopt het tot en met 10 weken na de daadwerkelijke bevaldatum. Je kunt er ook voor kiezen om 4 weken voor de uitgetelde datum het zwangerschapsverlof in te laten gaan tot 12 weken na de daadwerkelijke bevaldatum. Je kunt het zwangerschapsverlof enigszins flexibel opnemen door bijvoorbeeld wat later te stoppen met werken. Ook kun je het uitbreiden met vakantiedagen. Uiteraard is het van belang om dit tijdig met de werkgever (of uitkerende instantie) te bespreken en vast te leggen. Bespreek eventueel met de werkgever ook de mogelijkheden voor ouderschapsverlof.


Ouderschapsverlof

Als moeder en vader hebben jullie recht op ouderschapsverlof. Dit is onbetaald verlof, dat in de eerste vier levensjaren van het kind kan worden opgenomen. Deze regeling geldt ook bij de geboorte van een volgend kind. Na deze periode ga je weer hetzelfde aantal uren werken als voor het verlof.

Regelen van kinderopvang

Als je gaat werken zul je kinderopvang moeten regelen. Denk bijvoorbeeld aan de crèche, oppasmoeder, gastgezin of au pair. Regel dit vroeg in je zwangerschap, want vaak is er sprake van wachtlijsten.

Tienerzwangerschap

Als je jong zwanger wordt is dat best heftig. Soms is het ook niet gepland. Soms heb je niet eens een vaste relatie. Er komt veel op je af. Via de volgende link kun je heel veel lezen over zwanger worden als je jong bent. Wat moet je allemaal regelen? Wie kan mij daarbij helpen? En nog een heleboel andere dingen:
www.tienermoeders.nl

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers