zwanger header

Van harte gefeliciteerd

Pure Life Geboortefotografie newborn 1

Woon je in parkstad of omstreken, meld je dan aan in onze praktijk.
Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

- Telefonisch: 045 763 43 72 (elke werkdag 9:00-13:30) 
- Aanmeldformulier: vul het formulier in via de button.

We plannen een eerste afspraak waarin we je alles zullen vertellen over wat er nu allemaal geregeld moet worden.


Regel van Naegele

 
Om te weten hoe ver je zwanger bent, moet je de uitgetelde datum kunnen berekenen. Als je het heel snel wilt berekenen dan kan dat met behulp van de "Regel van Naegele".
 
Je neemt de eerste dag van de laatste menstruatie en je kijkt naar de duur van de menstruatiecyclus. We gaan uit van een cyclus van 28 dagen (de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie).
Neem de eerste dag van de laatste menstruatie, tel hier 7 dagen en 9 maanden bij op en dan kom je uit op de uitgetelde datum.
Is de cyclus langer dan 28 dagen, tel dan de dagen die de cyclus langer is bij de uitgetelde datum op. Bij een kortere cyclus trek je ze ervan af om een juiste uitgetelde datum te krijgen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus waardoor het moeilijk is, om precies een uitgetelde datum te bepalen. Bespreek dit met ons.

 

Foliumzuur

Verder kun je, als je dit nog niet doet, beginnen foliumzuurtabletten van 0,4 mg te slikken. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
Ze verkleinen de kans op een kindje met een neuraalbuis defect (o.a. open ruggetje) met 50-70%.
Je moet 1 keer per dag een tablet van 0,4 mg nemen, tenzij je al eerder een kindje met een neuraalbuis defect hebt gehad of medicijnen tegen epilepsie slikt. Dan moet je 1 keer per dag een tablet van 5 mg slikken.

Vitamine d

Ook adviseren wij om de gehele zwangerschap (en borstvoedingsperiode) elke dag 1 vitamine D tablet (10microgram) te gaan slikken. Voor sterke botten en tanden.

Omega3

Wij adviseren ook om 2 maal per week vette vis te eten. Vis is heel gezond, ook tijdens de zwangerschap. De vetten die hierin zitten helpen met de hersenaanleg en gezichtsvermogen van het kindje en vermindert het geheugenverlies bij de moeder. 
Als je geen vette vis eet slik dan Omega3 visolie tabletten.

Calcium

Een zwangere moet dagelijks 1000mg Calcium binnenkrijgen.
In multivitaminen voor zwangeren zit calcium maar dit is te weinig. Je zult een groot deel nog uit je voeding moeten halen of eventueel een extra calciumtablet moeten nemen.

Kinderwens

zwemmers

Zwangerschap

Zwangerschap

Nazorg

Kraamtijd

Anticonceptie

zwemmers